Νέα - Ανακοινώσεις
Γνωμοδότηση Α.Π.Θ. για την Ψυχιατρική Αξιολόγηση PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την eayn   
Τετάρτη, 17 Νοέμβριος 2010 11:18

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ 
Γ'ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Διευθυντής: Καθ. Γ. Στ. Καπρίνης Chairman:  Prof. G. St.  Kaprinis

Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ Στ. Κυριακίδη 1 54636 Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη 21/09/2009

 

Προς

Τον κ. Ιωάννη Μισαηλίδη

Νομικό Σύμβουλο Ε.Α.Υ.Ν.Θ.

ΕΝΤΑΥΘΑ

 

Αγαπητέ κ. Μισαηλίδη

Σε απάντηση του αιτήματος σας να σας πληροφορήσουμε για τη διαδικασία που ακολουθούμε προκειμένου να χορηγήσουμε άδεια οπλοφορίας σε οποιοδήποτε  ιδιώτη θα ήθελα να θέσω υπόψη σας τα εξής:

Το βασικό στοιχείο μιας ψυχιατρικής εκτίμησης για άδεια οπλοφορίας, όπως και κάθε ψυχιατρικής εκτίμησης είναι η συνέντευξη . Τα στοιχεία από την συνέντευξη συνδυάζονται με δεδομένα από άλλα στοιχεία της ψυχιατρικής εκτίμησης , όπως με την αναδρομή στο ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό , τη φυσική εξέταση , τις διαγνωστικές - ψυχομετρικές δοκιμασίες καθώς και με πληροφορίες από άλλες πηγές.

Η ψυχιατρική εκτίμηση είναι συνήθως χρονοβόρα και ίσως απαιτήσει αρκετές συναντήσεις με τον ενδιαφερόμενο, αναλόγως της ικανότητας αλλά και προθυμίας του για συνεργασία ή της πολυπλοκότητας της περίπτωσης του.

Στη δική μας υπηρεσία των τακτικών ιατρείων της Γ' ψυχιατρικής κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ συνήθως απαιτούνται 2-3 συναντήσεις με τον ενδιαφερόμενο , ο οποίος προσέρχεται με το βιβλιάριο υγείας του . Κατά τη συνέντευξη γίνεται διερεύνηση ειδικών παραμέτρων της προσωπικότητας του , όπως η εξωστρέφεια , η επιθετικότητα , η προσαρμοστική ικανότητα αλλά και η συναισθηματική σταθερότητα , με έμφαση στην εκτίμηση του ελέγχου της παρόρμησης και του θυμού.

Συγχρόνως ελέγχεται η ύπαρξη μείζονος ενεργού ψυχοπαθολογίας (ψυχωτικά ή μανιακά συμπτώματα κ.λπ.)  και τέλος ελέγχονται συνδυαστικά και άλλοι παράμετροι όπως δημογραφικοί (ηλικία , φύλο),οικογενειακό , επαγγελματικό και <<δικαστικό>> ιστορικό , κλινικοί παράγοντες όπως η σχέση με το αλκοόλ και άλλες ουσίες , διερεύνηση βίαιων φαντασιώσεων και εκτίμηση της κοινωνικής προσαρμογής και λειτουργικότητας  στην καθημερινή ζωή.

Μετά τη συνέντευξη ο ασθενής παραπέμπεται στην ψυχολογική υπηρεσία μας για την διενέργεια ψυχομετρικών δοκιμασιών κατά την εκτίμηση και επιλογή του Ψυχιάτρου , ανάλογα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την προηγηθείσα συνέντευξη .

Όλα τα προηγούμενα στοιχεία λαμβάνονται συνδυαστικά υπόψη , ώστε να οδηγηθεί ο ψυχίατρος στην τελική του γνωμάτευση καταλληλότητας για άδεια οπλοφορίας .

 

 

Γεώργιος Στ. Καπρίνης

Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

1.Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Κεντρικής Θεσσαλονίκης

2.ΕΨΕ (Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία) Αθήνα

3.Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Α.Υ.Ν.θ.

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την eayn   
Τρίτη, 16 Νοέμβριος 2010 11:21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                   ΚΟΜΟΤΗΝΗ 16-11-2010

  Το Δ.Σ. της Ένωσής μας, συγχαίρει για την εκλογή τους στις εκλογές της 14-11-2010  

τον νέο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη,

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 24 Νοέμβριος 2010 12:56
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 155 από 167